Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

H φάρμα των ζώων

του Σταύρου Μανιαδάκη

Το πρώτο που με εντυπωσίασε στο βιβλίο του Τζώρτζ Όργουελ  «Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ήταν το εξώφυλλο. Επιβλητικό κι εντυπωσιακό. Έτσι ξεκίνησα να το διαβάζω. Ο Τζώρτζ Όργουελ ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών συγγραφέων, ο όποιος μαχόταν για την ελευθερία των ανθρώπων. Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου το 1903 στη Βεγγάλη και πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1950 στην Αγγλία. Η "Φάρμα των ζώων" είναι ένα πολιτικό βιβλίο, που χρησιμοποιεί τα ζώα με συμβολικό τρόπο.
Τα ζώα επαναστατούν ενάντια στην τυραννία. Προσπαθούν να πάρουν την εξουσία από τον αγρότη Τζόουνς και τα κατάφεραν. Η αφορμή για τον ξεσηκωμό ήρθε όταν ένα βράδυ δεν τα τάισαν. Αρχίζοντας να καταστρέφουν το κτήμα, κατάφεραν να διώξουν τους ανθρώπους. Από τότε τα ζώα άρχισαν να διαβάζουν βιβλία που βρήκαν στο κτήμα. Επίσης, δούλευαν καθημερινά εκτός από τις Κυριακές που τις αφιέρωναν για να κάνουν συνεδριάσεις και να μαθαίνουν να γράφουν. Τα ζώα έφτιαξαν δικούς του κανόνες και όρισαν τον Ναπολέων για αρχηγό. Όμως και εκείνος, όταν ανέλαβε την εξουσία, με την πάροδο του χρόνου έγινε καταπιεστικός όπως και ο προηγούμενος αφέντης τους. Ο Τζόουνς  διωγμένος από τα ζώα προσπαθεί ξανά να πάρει την εξουσία της φάρμας με την βοήθεια άλλων ανθρώπων. Όμως και αυτή η προσπάθεια ήταν αποτυχημένη. Στην φάρμα επικρατεί αναρχία, καταπατούνται οι εντολές  και υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφής. Και η κατάσταση στην φάρμα γίνεται όλο και πιο απελπιστική.
Η άποψη μου για το παραπάνω βιβλίο είναι η εξής: πιστεύω ότι για ένα παιδί της ηλικίας μου η ανάγνωση του βιβλίου αυτού ίσως φέρει μελαγχολία και θλίψη, καθώς θα ανακαλύψει ότι η εξουσία σε όποια χέρια και να πέσει, αργά η γρήγορα θα καταπατήσει τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου